Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Restauratie monumentale banken Zeisterbos

DSC05308.JPG06 september 2019

In het Zeisterbos staan twee monumentale banken nabij het hertenkamp. Deze geliefde plek oogt wat vervallen en de banken staan er verwaarloosd bij. Utrechts Landschap heeft al jaren de wens om de banken te restaureren en wil de banken graag dit najaar herstellen. De helft van het benodigde bedrag is geworven via vermogensfondsen en de andere helft wil Utrechts Landschap werven via giften. Zo krijgt iedereen de kans om middels een donatie bij te dragen aan dit Zeister erfgoed.

Restauratie

Voor de restauratie moeten beide banken hersteld worden. Momenteel is het steenwerk van de rijkversierde Pauw van Wieldrechtbank (1913) groen uitgeslagen, de houten zitting is sleets en de omgeving is niet uitnodigend. De Van de Pollbank (1930) bovenop de heuvel, oogt als een vervallen muurtje. Bijzonder aan deze bank is dat de heer Van de Poll de bank bij zijn zeventigste verjaardag cadeau kreeg van de burgers van Zeist. Een burgercomité sprokkelde het bedrag in kwartjes en guldens bij elkaar. Een vroege vorm van crowdfunding zou je kunnen zeggen.

Beide banken zullen grondig worden hersteld en schoongemaakt. De zittingen krijgen een oranjerode kleur. Bovendien wordt de bereikbaarheid en de directe omgeving met planten en uitnodigende paden flink opgefrist.

Kosten

De totale kosten van de restauratie bedragen € 20.000. De helft van het bedrag is geworven via vermogensfondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds. De andere helft wil Utrechts landschap werven via giften. Wil je graag bijdragen met een donatie? Dat kan hier. Mocht de restauratie doorgaan dan draagt Utrechts Landschap de banken aan als gemeentelijk monument.

Wil je meer weten over de banken? Hier vind je verschillende (historische) documenten van het Zeister Historisch Genootschap.

« Terug