Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Hoe is het nu met: het Kippenlaantje?

Kip - jac.jpg21 augustus 2020

Hoe is het nu met…. het Kippenlaantje op Hoog Beek en Royen

Wanneer je ergens tijd, energie en/of geld in steekt, wil je toch wel weten hoe het verder gaat of is afgelopen. Herkenbaar? Voor mij is het zogenaamde Kippenlaantje op Hoog Beek en Royen in Zeist daar zo’n voorbeeld van. Eerder dit jaar schreef ik al over de historische, rechte eikenlaan in een verder zo sierlijk ontworpen park. En over onze wens dat deze laan (en dus de bomen) nog een heel lang leven beschoren mag zijn. Helaas zijn er in de afgelopen decennia al wat bomen tussenuit gevallen en de hete zomers doen de bomen ook geen goed. Er was dus werk aan de winkel.

Water

Alles wat groeit heeft water nodig, ook bomen. De grootste vijand van bomen is gebrek aan vocht. Daar hebben de eiken van het Kippenlaantje in de afgelopen decennia, maar meer recent de extreem droge, hete zomers, erg onder geleden. In mei zijn we daarom begonnen met zogenaamde voedingspijlers te graven, 10 stuks rond de oude bomen en 3 stuks rond de jongere exemplaren. In deze gegraven 'kokers' is toen een mengsel van humeuze grond en Broadleaf (extra vochthoudende korrels) aangebracht.

Voeding

Een ander belangrijk element is voeding. Inmiddels is onder de bomen 200 m3 bladcompost aangebracht, zie foto. Behalve de natuurlijke voedingstoffen, die hiermee geboden worden, zorgt de aangebrachte laag ervoor dat de bodem minder snel verdroogt. Het vormt als het ware een deken op de droge zandgrond. Door de bladcompost wordt het bodemleven geactiveerd, waardoor er meer lucht in de bodem kan komen. Dit bodemleven is tevens weer een voedingsbron voor bijvoorbeeld vogels en egels. Wie weet komen er in betere tijden (meer regen) tijdens het verteringsproces van de bladcompost ook paddenstoelen in de laan.

Met de getroffen ingrepen hopen we dat de bomen weer een lange tijd verder kunnen leven. We blijven ze hoe dan ook monitoren.

Jacqueline van Dam

Boswachter Utrechts Landschap

« Terug