Utrechts Landschap plant nieuwe bomen aan in het Laantje zonder Eind

In het bijzijn van ruim zestig donateurs plantte Utrechts Landschap woensdag 31 januari de eerste nieuwe bomen aan in het Laantje Zonder Eind in Zeist. Een deel van de oude bomen aan het historische Laantje is eerder verwijderd omdat deze door ziekte en afsterven een gevaar vormden voor wandelaars. Met de aanplant van de nieuwe bomen wordt het Laantje Zonder Eind in oude glorie hersteld.

De beuken- en lindebomen die worden geplant zijn mogelijk gemaakt door 215 giften via een crowdfundingsactie van Utrechts Landschap. Veel donateurs wonen in de omgeving van het Zeisterbos en hebben een bijzondere binding met het Laantje zonder Eind.
“De bijdrage van zoveel betrokken mensen maakte het mogelijk om deze historische laan in volle glorie te herstellen. Hier komen natuur en historie samen en krijgen ze een duurzame toekomst!”, aldus Saskia van Dockum, directeur-bestuurder van Utrechts Landschap.

Bomen geplant en bank onthuld
Onder de aanwezigen was ook wethouder Wouter Catsburg van de gemeente Zeist. Hij sprak van een waardevolle impuls voor het Zeisterbos, en noemde daarbij ook het eerder herstel van de hertenbeelden nabij De Boswerf. Na de feestelijke aanplant van twee bomen volgde de onthulling van een houten parkbank, waarin de de namen van de ruim 200 donateurs staan gegraveerd. De bijeenkomst werd afgerond met een excursie onder leiding van boswachters Rob Veenbrink en Jacqueline van Dam.

Goede start voor nieuwe bomen
Als gevolg van verdroging door klimaatverandering zijn verschillende oude bomen aan het Laantje ziek geworden of afgestorven. Deze bomen zijn afgelopen jaar onttakeld en verwijderd. Met voedsel- en structuurrijke grond krijgen de nieuwe bomen een goede start om te groeien. Bezoekers van het Zeisterbos kunnen vanaf nu weer genieten van een gesloten bomenrij aan weerszijde van het wandelpad.

Cultureel erfgoed
De historische bomenlaan ‘Laantje Zonder Eind’ maakte ooit onderdeel uit van de buitenplaats Beek en Royen. De naam verwijst naar de lengte van de laan, die doorliep tot aan de grens met Soesterberg. Later is het terrein van de buitenplaats opgesplitst in het Zeisterbos en de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en Pavia.