Word Beschermer

Verantwoord stoken

Verantwoord stoken

In Nederland staan bijna 1 miljoen houtkachels en -haarden waarmee woningen en gebouwen worden verwarmd. Juist door stijgende energiekosten zie je het aantal houtkachels toenemen en komen er van bezoekers uit onze gebieden ook steeds meer vragen over kachelhout. Om aan deze vraag te voldoen en een nieuwe vorm van betrokkenheid met het bos te creëren verzorgt Utrechts Landschap jaarlijks een kachelhoutveiling. Voordeel van het kachelhout van Utrechts landschap: je mag het zelf komen kappen en er komen geen vervuilende machines of ver transport aan te pas.

Houtkachels en open haarden zorgen voor sfeer, beleving en andere warmte. Nadelen van het stoken van hout komen minder vaak onder de aandacht. Dat hout een duurzame brandstof is en het stoken van hout CO2 neutraal, betekent niet dat hout stoken zonder meer milieuvriendelijk is. Voor de productie en het transport van hout dat u bij een tankstation koopt is bijvoorbeeld wel fossiele brandstof gebruikt. Bovendien ontstaat er bij houtverbranding gemakkelijk luchtvervuiling van fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's), koolmonoxide en zware metalen. Ook kan de rook voor overlast bij omwonenden zorgen, zeker op een windstille dag.

Het is ieder eigen keuze om al dan niet hout te stoken, maar Utrechts Landschap wil met deze tips helpen omdat zo verantwoord mogelijk te doen. De luchtvervuiling neemt toe bij verkeerd gebruik van de houtkachel. Let er daarom op hoe u stookt; dat is niet eenvoudig.

1. Hout moet echt droog zijn
Het stoken van nat hout is erg onverstandig. Het levert minder warmte (het water moet er eerst uitgewerkt worden, dat kost energie) en het drukt de temperatuur in de kachel waardoor er onvolledige verbranding plaats vindt. Onvolledige verbranding kan giftige stoffen opleveren.
Het meeste hout moet twee jaar liggen, gekloofd (kan het vocht er beter uit) onder een afdak en bij voorkeur in de wind.

2. Stook alleen schoon hout
Meng dat mooie Utrechts Landschap hout niet met geverfd hout of spaanplaat.

3. Gesloten kachel veel beter dan open haard
Hoe gezellig ook, een open haard verwarmd een ruimte nauwelijks.

4. Stook niet bij windstil weer
Niet iedereen vindt de geur van verbrand hout aangenaam. Vooral bij windstil weer kunnen omwonenden last hebben van de rook.

Kijk op www.milieucentraal.nl voor meer tips.

Veel plezier met ons duurzame haardhout.
En stook met aandacht!