De natuur kan niet zonder insecten
Laat ze niet verdwijnen
Nu de zomer nadert, gonst het van de insecten – maar elk jaar worden het er minder. Ook in onze natuurgebieden nemen ze af. En dat is zorgelijk, want minder insecten betekent ook minder vogels. Om dat te voorkomen, moeten we snel in actie komen. Met jouw hulp kunnen we insecten meer ruimte, voedsel en bescherming bieden.
Draag bij met een gift en help hun leefomgeving te herstellen.
Wat is er aan de hand?
Insecten verdwijnen in hoog tempo uit de provincie Utrecht. Dat is zorgwekkend, want ze zijn onmisbaar in de natuur. Ze bestuiven bloemen, ruimen organisch materiaal op en vormen voedsel voor vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Zonder insecten stort het ecosysteem langzaam in.
De heivlinder, ooit veel gezien op de heide bij Zeist en Austerlitz, is bijna verdwenen. Door stikstof groeit de heide dicht en verdwijnen de kale zandplekken die de vlinder nodig heeft om eitjes te leggen.
Ook de kommavlinder heeft het zwaar. Op Park Vliegbasis Soesterberg dreigt zijn leefgebied overwoekerd te raken door de Afghaanse duizendknoop, een invasieve exoot. Zonder nectar en geschikte grassen verdwijnt ook deze soort.
Afghaanse duizendknoop
Verder zuidelijk loopt de rozenkever sterk terug. Deze kever is een belangrijke voedselbron voor vogels zoals de geelgors. Minder kevers betekent minder jongen die groot worden.
Deze drie voorbeelden laten zien hoe snel het evenwicht in de natuur verstoord raakt – maar ook waar we nog kunnen ingrijpen. Als we nú in actie komen, kunnen we het tij keren.
Wat kunnen we er samen aan doen?
Utrechts Landschap komt in actie, maar kan dat niet alleen. Voor de drie herstelprojecten is nog 90.000 euro budget nodig. Met steun van donateurs kunnen we het leefgebied van insecten herstellen, en zo soorten als de heivlinder en kommavlinder behouden.
Op Heidestein en Bornia willen we 75 hectare heide herstellen. Door stikstof groeit de heide langzaam dicht, waardoor soorten als de heivlinder verdwijnen. Met gerichte maatregelen brengen we weer variatie in de begroeiing en ontstaat er ruimte voor vlinders, bijen en zandhagedissen die afhankelijk zijn van open plekken.
De heide groeit dicht zonder maatregelen
Op Plantage Willem III bij Elst leggen we een extra akker aan. Zo vergroten we de leefruimte voor de rozenkever – belangrijk voedsel voor de geelgors en andere akkervogels.
Op Park Vliegbasis Soesterberg bestrijden we de Afghaanse duizendknoop. Door deze planten te verwijderen, blijft er ruimte voor nectarplanten en behoudt de kommavlinder zijn leefgebied. Ook soorten als de appelvink en hazelworm profiteren mee.
Met jouw hulp brengen we balans terug in het landschap.
Voor insecten, voor vogels – en voor de natuur als geheel. Help je mee?

Vijf veelgestelde vragen
Je gift wordt zorgvuldig besteed aan het beschermen en herstellen van natuur in de provincie Utrecht. In dit project betekent dat: het verbeteren van heide voor de heivlinder, het aanleggen van een akker voor de rozenkever en het verwijderen van duizendknoop om de kommavlinder te behouden. We voeren deze werkzaamheden uit met onze eigen boswachters, vrijwilligers en lokale partijen. Zo zorgen we dat elke euro direct bijdraagt aan een sterker en soortenrijker landschap.
Utrechts Landschap werkt volgens strikte richtlijnen en transparante procedures. Voor elk gebied is er een maatwerk-beheerplan dat door deskundige boswachters en vrijwilligers wordt uitgevoerd.
Als erkend goed doel met ANBI-status leggen we jaarlijks verantwoording af in een openbaar jaarverslag. Zo weet je zeker dat je bijdrage terechtkomt waar die het meeste effect heeft.
Jazeker, in het zomernummer van Mijn Utrechts Landschap verschijnt een uitgebreid artikel over onze herstelplannen. Je kunt het stuk hieronder lezen.
Daarnaast kun je brochure bekijken die we speciaal gemaakt hebben om onze plannen toe te lichten. Blader er doorheen of sla het bestand op om later te bekijken.
Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan het herstel van insectenrijkdom in Utrecht:
- Kies het bedrag dat je wilt schenken en doneer via iDeal of Creditcard.
- Maak het bedrag rechtstreeks over op onze bankrekening: NL27RABO0102071020 ten name van Utrechts Landschap in De Bilt, onder vermelding van Insectenrijkdom.
- Wil je anderen betrekken? Start een collectebus en vraag vrienden en familie om jouw inzamelingsactie te steunen.
Elke bijdrage helpt – dank je wel!
Wij denken graag met je mee om je betrokkenheid bij de Utrechtse natuur op maat in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een veldbezoek, waarbij we laten zien welke bedreigingen er spelen en wat onze oplossingen zijn om de biodiversiteit te versterken. Als grote gever kun je rekenen op een vast contactpersoon en maken we samen een plan op maat dat aansluit op je persoonlijke interesses. Meer informatie.
Bij een donatie vanaf 250 euro ontvang je thuis een certificaat.