Word Beschermer
Header afbeelding

Kamers in het kasteel

Hal

De hal is ontstaan bij de verbouwing van 1773-1776. Een mooi rococo plafond en een prachtig trappenhuis zijn de belangrijkste blikvangers. Aan de wand van het trappenhuis hangen verschillende voorvaderlijke portretten. Rechts aan de wand hangen jachtgeweren en een degen. Met een van die geweren heette de barones ongenode bezoekers welkom. De hertengeweien laten zien dat men de geweren vooral voor de jacht gebruikte. Achterin de hal staat een buste van de barones. Streng kijkt zij de bezoeker toe. Zelfs nu valt er niet met haar te spotten! De geschilderde stamboom laat een indrukwekkende familiegeschiedenis zien, die teruggaat tot het 13e eeuwse Calabria!

Tuinkamer

De tuinkamer is een van de pronkkamers van het kasteel. In 1773 is de kamer voorzien van beschilderde behangsels en een fraai stucplafond. De haard die er oorspronkelijk stond, is eruit gehaald, hetgeen erop wijst dat de kamer vooral in de zomer werd gebruikt. De familie ontving hier haar gasten. Er werd geconverseerd, gelachen en geroddeld. Ongetwijfeld heeft er een klavier in een hoek gestaan, want de kamer is bij uitstek geschikt om te musiceren. De behangsels zijn beschilderd met landschappelijke taferelen die de suggestie moeten wekken van het buitenleven. In de kamer staan verschillende Lodewijk XVI meubelen.

Kleine salon

Vanuit de hal werden de gasten ontvangen. De stoelen staan langs de muur. Zo deed men dat in de achttiende eeuw. Pas als ze nodig waren, werden ze bijgeschoven. Ook hier een fraai stucplafond met zwierende krullen en rocaille versiering. Boven de deuren, waarvan er twee schijndeuren zijn, zijn grisailles geschilderd. Trompe l'oeils voorstellende winter, herfst, hoop, liefde en geloof. Tussen de muren is een grote grisaille voorstellende trouw en kuisheid afgebeeld. Vanuit de salon is een mooi zicht over de gracht op de goudvissenkom die het tegenwoordig zonder goudvissen moet doen.

Eetkamer

Middelpunt van de eetkamer is een coulissetafel uit de vroege achttiende eeuw. De tafelpoten hebben wieltjes die het uitschuiven vergemakkelijken. In volledig uitgeschoven toestand kunnen er 20 mensen aan tafel zitten! Stelt u zich een rijk gedekte tafel voor met zilveren bestek, zilveren kaarsenkandelaars en fraai Loosdrechts porselein. Ook deze kamer heeft mooie beschilderde behangsels die mede door 200 jaar sigarenrook een beetje vergeeld zijn. Het plafond is een grisaille dat een stucplafond suggereert. De kamer heeft een fraaie schouw en een pronkkast met servies. Naast de pronkkast zit een verborgen deurtje dat naar de keuken leidt. Via dit deurtje werden de gerechten binnengebracht.

Keuken

Vanuit de keuken waakte de barones over het kasteel. Gezeten aan tafel had ze een goed zicht op de ophaalbrug en het toegangspad. Zo kon ze genode en ongenode gasten goed in de gaten houden. De keuken is bij de verbouwing van 1773 van de noordvleugel naar deze plek gebracht. Toen is ook de grote schouw gemaakt. Het aanrecht en de pomp dateren ook uit deze tijd. De servieskast is gedeeltelijk in de toren geplaatst. Van de oorspronkelijk potten en pannen is weinig bewaard gebleven. Kookte de barones niet meer? De meeste bezoekers moesten het doen met een kopje thee en een kaakje.

Souterrain

Souterrains van kastelen spreken altijd tot de verbeelding. Ook het souterrain van Kasteel Loenersloot is een bijzondere plek. Kil, koud, vochtig en donker. De kelders dateren al uit de veertiende eeuw, dus als de muren konden spreken! Tegenwoordig is er een verzameling brokstukken van zeventiende-eeuwse schouwen, leeuwenkopjes en onderdelen van een zeventiende-eeuwse loggia bijeen gebracht. Een verzameling waarmee de geschiedenis van Loenersloot een bijzondere dimensie krijgt. In een van de kelders staat de fiets van de barones.

Zolder

Naast kelders, spreken ook zolders tot de verbeelding. De bezoeker wordt op Loenersloot verrast door de ongelofelijk grote ruimte. Het oog valt op stoere kapconstructies waarvan de oudste delen dateren uit de veertiende eeuw. Op zolder staan de hutkoffers en kisten die de barones op haar vele reizen meesleepte. Vroeger werd de zolder onder andere gebruikt om de was te drogen. De rekken met de droogstokken herinneren hier nog aan. De zolder kon worden bereikt via een diensttrap of via een fraaie brede trap. Via die laatste trap leidde de heer des huizes zijn gasten naar de belvedere bovenop de toren.

Overloop boven

Op de overloop boven staat een secretaire à abattant, een notariskast en een zeer fraai kabinet. Tevens hangen er diverse familieportretten.