Word Beschermer
Header afbeelding

Uiterwaarden weer onder water

BK onder water vanaf Koningstafel.jpgdonderdag 25 januari 2018

Er gaat weer een hoogwatergolf door de Nederlandse rivieren. Dat betekent dat de uiterwaarden van de Rijn weer onderlopen. Dit weekend wordt de hoogste waterstand verwacht. Hoewel dit enkele centimeters lager zijn dan de laatste hoogwaterpiek van 10 januari 2018, zullen grote delen van de uiterwaarden weer tijdelijk onder water verdwijnen. 

Onze boswachters zijn nog dagelijks in de uiterwaarden aanwezig. Daar worden de grote grazers goed in de gaten gehouden. Terwijl het water stijgt, moeten de konikpaarden en galloways namelijk zelf hun weg naar de hoogwatervrije vluchtplaatsen vinden. Als er toch dieren achterblijven, kunnen de boswachters op tijd te hulp schieten. Ook al zijn zij halfwild, zij worden natuurlijk niet aan hun lot overgelaten.

Door de hoogwatergolven die elkaar snel opvolgen, staan grote delen van de uiterwaarden langere tijd onder water. Er is in deze tijd dan minder voedsel beschikbaar voor de grote grazers. De boswachters zijn daarom nu begonnen met het bijvoeren van de dieren op de hoogwatervrije vluchtplaatsen. Zo kan ervoor gezorgd worden dat de dieren geen honger lijden en gezond de winter doorkomen.

Ook wilde dieren zijn op zoek naar droge vluchtplaatsen, zoals hazen, vossen en bevers. Vandaag worden er paden gesloten in de Blauwe kamer om te voorkomen dat wandelaars de wilde dieren het water in jagen. De boswachters staan dagelijks in de gebieden om de bezoekers daarover te informeren.

Kopfoto: Blauwe Kamer onder water, gezien vanaf de Koningstafel (Grebbeberg)

« Terug

Delen:

Share Share