Word Beschermer
Header afbeelding

Oeverzwaluwwand De Schammer onthuld

Oeverzwaluwwand_onthulling_240118 (020).JPGwoensdag 24 januari 2018

De oeverzwaluw kan vanaf nu ook broeden op De Schrammer. Wethouder Jan Overweg van gemeente Leusden onthulde de daarvoor aangelegde oeverzwaluwwand. De Schammer is een bijzonder natuurgebied bij Amersfoort dat rijk is aan planten, insecten en vogels. De oeverzwaluw is een van die vogels die er jaarlijks komt foerageren. 

Oeverzwaluwen hebben het moeilijk
Oeverzwaluwen zijn elke zomer te zien op de Schammer, waar ze boven water jagen op de vele insecten die het natuurgebied rijk is. Broeden konden ze er tot op heden nog niet. Oeverzwaluwen hebben het moeilijk; ze broeden in holtes in steile oeverwanden, maar dat soort oevers komt steeds minder voor.

Speciale oeverzwaluwwand
Om de oeverzwaluw een handje te helpen, is er een speciale oeverzwaluwwand geplaatst. Boswachter Martijn Bergen onthulde vol trots de wand samen met wethouder Jan Overweg van gemeente Leusden, en alle betrokkenen die hielpen om dit project te realiseren. “De oeverzwaluwwand is een bijzonder project geworden omdat ontzettend veel mensen en partijen hebben geholpen bij de financiering ervan”, aldus Martijn Bergen. De oeverzwaluwwand op De Schammer is mogelijk gemaakt door De Versterking, gemeente Leusden, Waterschap Vallei en Veluwe, Van Schoonhoven Infra, Bedrijfsvriend ONVZ, Stichting Chocolademelkloop  en Beschermers van Utrechts Landschap.

Toekomst voor de oeverzwaluw
Dankzij de nieuwe wand kan de oeverzwaluw in de toekomst veilig broeden op De Schammer. In de wand kunnen ze een gang graven waar ze hun eieren in leggen. De wand is van beton en daardoor onderhoudsvriendelijk. Zo kan de wand met zo min mogelijk ingrepen goed bijgehouden worden. Daardoor is er minder verstoring in het gebied en kan elk jaar de broedplek gegarandeerd worden voor deze bijzondere vogel.

« Terug

Delen:

Share Share