Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Exclusieve Beschermers excursie groot succes

Dick-Jeukens-2236.jpgdinsdag 03 juli 2018

Zaterdag 30 juni hebben 135 Beschermers van Utrechts Landschap deelgenomen aan de exclusieve Beschermersexcursie op Park Vliegbasis Soesterberg. Met de organisatie van deze excursie wilde Utrechts Landschap Beschermers de kans bieden dit bijzondere gebied vanuit verschillende invalshoeken te bezichtigen. En dat is gebeurd: maar liefst acht gidsen stonden paraat om de deelnemers mee te nemen in de bijzondere verhalen, geheime objecten en de prachtige natuur van Park Vliegbasis Soesterberg.

Deelnemers konden kiezen uit drie verschillende activiteiten. Een wandel-of fietsexcursie of een ronde met een elektrisch treintje. De wandelaars verkenden het ‘sheltergebied’ en leerden onderweg over de dreigende Koude Oorlog uit de vorige eeuw. Er werd onder andere een legering, commandobunker en een shelter met bewegende deuren bezocht. 
De fietsers maakten een grote ronde over Park Vliegbasis Soesterberg. Zij fietsten over de indrukwekkende start- en landingsbaan langs het Nationaal Militair Museum, het ecoduct Op Hees, de kerosineheuvel, een ringslangen broeihoop en stonden letterlijk stil bij de geluiden van de veldleeuwerik. Als derde excursiemogelijkheid was er een elektrisch treintje, met gids aan boord, die een ronde over Park Vliegbasis Soesterberg maakte voor de deelnemers die slechter ter been waren. Dit werd erg gewaardeerd. Na een lunch in de shelter rouleerden de groepen, zodat iedereen de verschillende excursies kon meemaken. Veruit de meeste deelnemers waren nog niet eerder op de vliegbasis geweest en genoten van de informatie, verrassende plekjes en de schitterende natuur.

Een half jaar geleden heeft Utrechts Landschap de voormalige vliegbasis van 375 hectare van de Provincie Utrecht gekocht. Doordat het park voor militair gebruik is ingericht, is er een relatief uniek natuurgebied ontstaan. Van de naaldbomen in het sheltergebied die de vliegtuigstandplaatsen het hele jaar uit het oog konden onttrekken tot het ruim honderd jaar oude loofbos in het munitiepark, gescheiden door het grootste schrale grasland van West-Europa. Zélfs de natuur heeft een verhaal te vertellen.

Was u deze dag verhinderd en wilt u toch een keer met een ervaren gids over Park Vliegbasis Soesterberg of een ander natuurgebied van Utrechts Landschap wandelen of fietsen? Boek dan een excursie via de activiteitenkalender van Utrechts Landschap. Meer foto's kunt u vinden op de pagina van de Vliegbasis.


« Terug

Delen:

Share Share